Semn bun pentru producatorii romani

Semn bun pentru producatorii romani
06/10/2015, 04:33, by , in Economy

Toti comerciantii de pe piata romaneasca vor fi obligati sa vanda produse romanesti. Propunerea legislativa a fost adoptata marti de catre plenul Senatului.

Carnea, fructele si legumele sunt produsele care vor fi incluse in vanzarea de alimente romanesti. Conform decizieI Senatului, fiecare comerciant va fi obligat sa vanda marfa romaneasca in proportie de minim 51%.

In masura in care aceste prevederi nu vor fi respectate comerciantii risca sa fie sanctionati cu o amenda de la 25.000 de lei pana la 50.000 de lei.

Initiatorul acestui demers, social-democratul Ovidiu Dontu, doreste pentru producatorii nationali (comerciantii cash&carry) un acces usor pe piata de desfacere.  Propunerea vine in completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare fiind adoptata cu 76 de voturi ”pentru” si patru abtineri.

Potrivit raportului comisiei de specialitate, modificarea legii privind comercializarea produselor alimentare ar putea conduce la: 

  • intarirea competitivitatii pe piata de aprovizionare cu produse alimentare;
  • o crestere a competitivitatii fermierilor si micilor producatori agricoli;
  • o crestere a ofertei de produse proaspete cu implicatii benefice asupra sanatatii consumatorilor

Persoanele juridice autorizate sa desfasoare activitati de comercializare pentru produse alimentare au obligatia ca pentru carne, legume și fructe să achizitioneze aceste produse, in proportie de cel putin 51%, corespunzator fiecarei categorii, provenite din lantul alimentar scurt asa cum este definit in Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene. In lunile de iarna (decembrie-februarie), in magazinele mentionate, legumele si fructele din import sa reprezinte maxim 70% din oferta, pe fiecare categorie. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 lei la 50.000 lei, in măsura in care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurentei.raportul favorabil al Comisiei economice, însușit de plenul Senatului

Actul normativ va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, cu rol decizional in acest caz.

Masurile vor intra in vigoare dupa sase luni de la publicarea in Monitorul Oficial.

About itv1newsowner