Traian Basescu audiat in dosarul rapirii jurnalistilor romani

Traian Basescu audiat in dosarul rapirii jurnalistilor romani
07/10/2015, 11:10, by , in Breaking News, Justice

Fostul presedinte, Traian Basescu, a fost prezent miercuri dimineata la Judecatoria Sectorului 5 pentru a fi audiat in dosarul rapirii jurnalistilor romani in Irak.  Judecatorii vor decide daca vor redeschide sau nu acest dosar.

Nu am emotii. Sa se deschida dosarul si sa ne lamurim. Eu am calitatea de intimat, adica de om reclamat. Vedem ce va face Parchetul pe urma. In orice caz, dupa parerea mea, solicitarea de deschidere a acestui dosar este o palma pentru Romania. Cand se aduce in spatiul public ideea ca un sef de stat, in colaborare cu un general american, au putut sa fure bani, iar autoritatile romane fac un spectacol din lucrul acesta, nu prinde bine Romaniei. Dar, asta e viata. a spus Traian Basescu la intrarea in judecatorie.

Tot el a declarat ca este de acord cu deschiderea dosarului. 

Eu nu am secretizat nici macar o foaie din dosarul rapirii jurnalistilor. Deci nu era treaba mea partea operativa, rolul meu a fost sa pun cap la cap toate serviciile, serviciile armatei, SRI-ul şi SIE, pentru a colecta informatia si a face ca toate serviciile sa lucreze in aceeasi directie. Dar nu eu am avut dosarul operatiunii, el a avut cap de filă SIE.

Intreg istoricul acestui dosar, a inceput odata cu plangerea depusa la Parchetul General de catre Corneliu Vadim Tudor, care intre timp a decedat. In acest dosar, Traian Basesu si presedintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga erau acuzati ca si-ar fi insusit o parte din rascumpararea platita de statul roman pentru eliberarea celor trei jurnalisti rapiti din Irak in anul 2005. Argumentele cu care venise la acea vreme Corneliu Vadim Tudor, se baza pe afirmatiile facute de fostul procurr DIICOT Ciprian Nastasiu, care informau ca din suma platita de catre statul roman pentru eliberarea jurnalistilor, 4 milioane de euro ar fi disparut.

Instanta suprema l-a scos pe Vasile Blaga din cauza in luna august.

Rapirea jurnalistilor romani, a iscat mai multe conflicte de-a lungul timpului. Exista si ipoteza unei rapiri inscenate.

Cu datele pe care le-am avut, am avansat, totusi, ipoteza unei rapiri inscenate de Serviciile noastre secrete impreuna cu cele straine pentru a crea o diversiune in rindurile adevaratelor celule teroriste prin nascocirea unei celule noi, cea care i-a rapit de jurnalistii nostri.a scris Ion Cristoiu pe blogul personal

Jurnalistul, Mihai Antonescu, a adus pentru cristoiublog.ro mai multe dovezi:

Intrind in posesia rechizitoriului prin care Omar Hayssam a fost trimis in judecata, am realizat, incepind cu pagina 18, ca rapirea nu s-a putut petrece in logica si cronologia descrise in document. Cum dreptul este formal si nu logic, rechizitoriul devine fals, nul si, in consecinta, dosarul impune o rejudecare. Pentru mine este suficient sa demonstrez ca, unu – instrumentarea cazului a fost facuta in temeiuri false si, doi- ca cel putin unul dintre ziaristii romani “rapiti” era macar la curent cu scenariul, daca nu chiar autor sau co-autor al acestuia. Aceasta impune o revizuire a procesului, o rejudecare si o reincadrare.

In momentul de fata, Traian Basescu este implicat in trei dosare penale:

  • dosarul rapirii jurnalistilor romani;
  • dosarul Casa Mihaileanu;
  • dosarul de santaj (deschis in urma plangerii penale facute de senatorul PSD Gabriela Vranceanu Firea, in care fostul presedinte a cerut medierea).

Cu toate acestea, Traian Basescu a spus ca dosarele in care este implicat nu ii afecteaza planurile politice pentru ca stie ca nu a incalcat legea. ”Mergem inainte, sunt un fost presedinte destul de hartuit”, a mai declarat acesta, urmand ca in zilele urmatoare sa isi anunte inscrierea in Partidul Miscarea Populara (PMP).

Intrebat saptamana trecuta, daca va candida din nou la Primaria Capitalei, fostul presedinte a raspuns: ”Nu spun nici nu, nici da. (…) Abia construim un partid, vedem pe urma”.

About itv1newsowner