Ce se va intampla cu masinile poluante de la Volkswagen

Ce se va intampla cu masinile poluante de la Volkswagen
09/10/2015, 10:57, by , in International

Volkswagen (VW) a luat decizia de a rechema toate vehiculele ”cu probleme” odata cu luna ianuarie, operatiunea urmand sa fie finalizata pana la sfarsitul lui 2016, a declarat miercuri noul director general al VW, Matthias Mueller

Toate masinile echipate cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel vor fi chemate la service-uri de catre VW.

Compania va avea nevoie de doi-trei ani ”pentru a straluci din nou” a declarat intr-un interviu acordat publicatiei germane ”Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ), Matthias Mueller.

Pentru a putea fi aduse la service, masinile de pe piata americana, trebuie sa fie aprobate de catre Agentia pentru Protectia Mediului din SUA (EPA). Aceeasi agentie care a acuzat grupul auto Volkswagen de instalarea unor sisteme electronice speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA in materie de emisii si care a expus cetatenii americani la gaze poluante.

”Daca totul decurge conform planului, putem reincepe rechemarile in ianuarie. Toate masinile trebuie reparate pana la sfarsitul lui 2016”, a spus seful companiei germane.  Matthias Mueller, promite ca grupul VW va fi mult mai responsabil iar contributia fiecarui model si brand la castigurile companiei va fi atent analizata. Actuala criza este vazuta ca o oportunitate pentru restructurarea companiei.

Recent, grupul VW a recunoscut acuzatiile EPA, afirmand ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute  la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane in Germania) cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Imediat dupa aceasta, a avut loc demisia directorului general Martin Winterkorn fiind inlocuit cu Matthias Mueller, directorul Porsche.

Desi VW a informat luna trecuta ca a pus deoparte 6,5 miliarde de dolari pentru a face fata costurilor scandalului emisiilor, nu sunt indeajuns intrucat numai in SUA amenzile se ridica la valoarea de 7,4 miliarde de dolari, potrivit analistilor de la firma Sanford C. Bernstein Limited.

Pe langa amenzile usturatoare, VW se confrunta si cu pierderea increderii investitorilor si consumatorilor. Saptamana trecuta, actiunile VW au coborat pana la un minim record al ultimilor patru ani, abia marti reusind sa urce la Bursa de la Frankfurt cu 2%.

Duminica, publicatia germana ‘Bild am Sonntag’ anunta ca o investigatie interna la VW a aratat ca unii ingineri au recunoscut ca in 2008 a fost instalat un software care permitea masinilor cu motor diesel sa indeplineasca standardele referitoare la poluare in timpul testelor, dar nu si în timpul operatiunilor normale. Decizia ar fi fost luata deoarece inginerii au constatat ca nu exista niciun mod in care sa poata fi indeplinite cerintele privind standardele pentru emisii si controlul costurilor.

Potrivit autoritatilor americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au incalcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon: modelul de Volkswagen Jetta din perioada 2009-2014, modelele Beetle si Golf, precum si modelul Volkswagen Passat din 2014-2015 si modelul Audi A3.

About itv1newsowner