FINAL DE ANCHETA! In sfarsit expertii stiu ce s-a intamplat cu zborul MH17

FINAL DE ANCHETA! In sfarsit expertii stiu ce s-a intamplat cu zborul MH17
13/10/2015, 05:15, by , in International

Un nou raport cu privire la tragedia aviatica din iulie 2014, soldata cu 298 de morti a fost facut public, marti, de catre biroul olandez pentru securitate. Concluziile raportului sunt dezaprobate de catre o companie ruseasca care fabrica rachete.

Raportul exclude posibilitatea existentei unui atac aer-aer. ”Avionul care efectua cursa MH17 (Amsterdam-Kuala Lumpur) s-a dezintegrat in aer dupa ce a fost lovit de o racheta sol-aer de tip Buk, lansata din regiunile separatiste din estul Ucrainei”, arata raportul.

”Dezintegrarea avionului in apropierea frontierei Ucrainei cu Rusia a fost rezultatul detonarii unei rachete. Explozia a avut loc in partea stanga a cockpitului (cabina pilotilor). A fost o racheta de tip Buk 9N314M, din seria 9M38 lansata dintr-o zona de 320 kmp din Estul Ucrainei” scrie in raport.

Cine este de vina?

Desi raportul a fost scris, iar concluziile au fost facute, inca nu s-a raspuns la cea mai importanta intrebare: ”Cine este de vina pentru prabusirea avionului?”

Conform reglementarilor care guverneaza anchetele cu privire la prabusirea zborurilor internationale, comisia de ancheta nu ar avea autoritatea sa atribuie vina cuiva. Abia peste cateva luni vor urma sa fie publicate rezultatele unei anchete penale, condusa de olandezi.

Raportul analizeaza patru probleme:

  • ce anume a cauzat dezintegrarea avionului in zbor;
  • de ce avionul zbura intr-o regiune de conflict;
  • de ce au fost nevoite unele rude sa astepte patru zile pentru a primi confirmarea oficiala a mortii celor apropiati aflati la bord;
  • in ce masura erau constienti pasagerii si membrii echipajului de ceea ce s-a petrecut in ultimele momente.

Presedintele biroului olandez pentru securitate, Tjibbe Joustra, a facut mai multe declaratii in privinta accidentului:

Alte 16 avioane si elicoptere militare fusesera doborate in Ucraina cu cateva saptamani inainte, unele chiar de la altitudini mai mari.presedintele biroului olandez pentru securitate, Tjibbe Joustra

Potrivit raportului, Ucraina ar fi trebuit sa inchida spatiul aerian deasupra zonei de conflict. In ziua doborarii avionului, 160 de aparate de zbor au survolat zona in care a fost lovit avionul Malaysia Airlines.

Spatiul aerian al Ucrainei ar fi trebuit sa fie inchis in acel moment, dar niciuna dintre partile implicate nu a recunoscut riscul conflictului militar de la sol. presedintele biroului olandez pentru securitate, Tjibbe Joustra

MH17 nu s-a prabusit ca urmare a unei lovituri a unui meteorit. De asemenea, am exclus posibilitatea unei defectiuni tehnice sau a unei bombe.presedintele biroului olandez pentru securitate, Tjibbe Joustra

Primele persoane care au fost informate in privinta acestui raport au fost rudele celor 298 de persoane decedate.

Comisia Olandeza pentru Securitate va prezenta parti din avion, aduse din regiunea Donetk, aflata sunt controlul separatistilor prorusi.

Concluziile olandezilor dezaprobate de rusi

O alta ancheta (al carei continut inca nu se cunoaste) facuta de compania ruseasca Almaz Antey, care se ocupa cu fabricarea rachetelor, contrazice concluziile anchetei olandeze.

Ucraina si state occidentale sustin ca racheta de tip Buk a fost lansata de catre trupe rusesti sau de catre separatisti prorusi in timp ce Ian Novikov (conducatorul companiei Almaz Antay) a declarat, in luna iunie, ca modelul Buk nu se mai afla in serviciul armatei ruse, insa ar putea fi vorba de un model mai vechi.

In urma unui experiment facut de compania Almaz Antay, rezultatul arata ca in cazul in care avionul ar fi fost lovit de o racheta Buk, zona din care ar fi fost proiectat dispozitivul ar fi fost satul Zarosenske. Rusia afirma ca acest sat s-ar fi aflat sub controlul guvernului ucrainean in 2014.

Alte surse (un oficial american care a preferat sa ramana sub anonimat si grupul de tip open-source Bellingcat) au sugerat ca racheta de tip Buk ar fi fost lansata din satul Snijne.

Avionul de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines (MH-17), care zbura pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, a fost distrus pe 17 iulie 2014 in estul Ucrainei. Cele 298 de persoane aflate la bord au murit.

Sursa:mediafax.ro

About itv1newsowner