Romania, pregatita sa acorde mai multi bani imigrantilor

Romania, pregatita sa acorde mai multi bani imigrantilor
14/10/2015, 02:45, by , in Politics, Social

Imigrantii care se vor stabili in Romania, ar putea primi din partea statului, sume  mai mari fata de cele prezente.

Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege prin care un solicitant de azil, lipsit de mijloace materiale de intretinere, ar putea beneficia de o majorare a sumei acordata de catre statul roman.

Un solicitant de azil, adult va putea beneficia, lunar, de o suma de 1.117 de lei vara si de 1.185 de lei iarna, conform datelor comunicate de catre Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV). In aceasta suma vor intra cheltuielile pentru hrana, imbracaminte si cazare.

Banii ar urma sa fie repartizati astfel:

 • 300 de lei pentru hrana (fata de 90 de lei, potrivit legislatiei in vigoare;
 • 180 de lei pentru buzunar (fata de 30 de lei, potrivit legislatiei in vigoare).

Conform directivelor europene, imigrantii vor primi bani de chirie si de intretinere.

 • 450 de lei pentru chiria lunara ;
 • 120 de lei pentru intretinerea pe timp de vara ;
 • 155 de lei pentru intretinere pe timp de iarna ;
 • 100 de lei pentru imbracaminte de iarna ;
 • 67 de lei pentru imbracaminte de vara .

Masura are in vedere faptul ca solicitantii de azil sunt cetateni straini care din cauza persecutiilor suferite in tara de origine, pe motive de rasa, religie, nationalitate, opinie politica, apartenenta la un grup social, solicita protectia altui stat. Prin urmare, acestia sunt o categorie aparte de straini care din cauza exilului fortat, in marea lor majoritate, se afla intr-o situatie precara, din punct de vedere fizic, psihic cat si financiar, ceea ce impune ca, pe perioada analizarii cererii de azil, statul roman sa le asigure conditii decente de cazare si intretinere in conformitate cu normele Uniunii Europene.comunicat din partea Guvernului

Solicitantii de azil vor putea beneficia de:

 • examinari medicale, programe nationale de sanatate;
 • acces la piata fortei de munca ;
 • protectie in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj ;
 • cod numeric personal (obligatoriu).

Pentru ca aceste masuri sa fie indeplinite, proiectul de lege trebuie sa treaca si de Senatul Romaniei.

Potrivit Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), Romania ar trebui sa primeasca 2.475 de refugiati adusi din Grecia si Italia. Premierul, Victor Ponta, a spus ca sunt asteptati sa vina ’’in perioada urmatoare’’, adaugand ca e posibil ca pana la sfarsitul anului sa ajunga in Romania familii de refugiati.

Problema e ca, daca primesc statutul de refugiati, ei sunt cetateni egali cu noi, doar ca nu au voie sa voteze. In rest, au voie sa mearga unde vor, nici macar nu pot sa-i tin in Romania daca nu vor, au dreptul sa mearga la spital, teoretic, problema e ca nu au card de sanatate, teoretic au voie la scoala, practic nu au fise scolare, teroretic au voie sa munceasca, practic nu le recunosc studiile. Nici nu pot sa-si deschida cont in banca.Premierul Victor Ponta, invitat intr-o emisiune

 

About itv1newsowner