Premierul Moldovei, Vlad Filat este acuzat de coruptie si trafic de influenta

Premierul Moldovei, Vlad Filat este acuzat de coruptie si trafic de influenta
16/10/2015, 12:15, by , in Justice, Politics

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, este retinut, pentru 72 de ore, la sediul Centrului National Anticoruptie. Acesta este cercetat intr-un dosar ce vizeaza disparitia sumei de aproximativ un miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova.

Mai multe perchezitii au avut loc, joi seara, la sediul PLDM si la domiciului fostului premier, Vlad Filat, la scurt timp dupa ce a ramas fara imunitate si a fost ridicat din Parlament.

Pentru ca Vlad Filat sa fie anchetat, procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut ridicarea imunitatii parlamentare a fostului premier.

Vin cu o solicitare care nu a mai fost in istoria Republicii Moldova, privind punerea in invinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat in comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crima deosebit de grava, fiind implicat si in distrugerea probelor.procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin

Vlad Filat, este acuzat de coruptie si trafic de influenta, in perioada in care a fost premier, acesta fiind retinut pentru urmatoarele sesizari:

  • ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor, pentru a inceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific in Federatia Rusa si pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere;
  • ar fi pretins bunuri si mijloace banesti in valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Ilan Shor, pentru a influenta functionarii publici din Guvern sa ia decizii cu privire la adoptarea unor acte normative necesare asigurarii emisiei suplimentare de actiuni de la Banca de Economii din Moldova (BEM), fara ca statul sa participe (decizie care ar fi dus la diminuarea pachetului de actiuni a statului pana la 33,3%) si sa il lase pe Ilan Shor sa preia controlul asupra BEM.

Toate aceste acuzatii au fost respinse de catre fostul premier al Moldovei, declarand ca totul este o inscenare. Potrivit acestuia, ar fi vorba de un dosar politic, fabricat la comanda unui rival de-al sau, vicepresedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM) si omul de afaceri, Vlad Plahotniuc. Sistemul de justitie din Republica Moldova ar fi in mainile lui Vlad Plahotniuc.

Pe parcursul activitatii mele am facut multe greseli. Imi asum toata responsabilitatea politica, dar vreau sa va spun ca tot sistemul din Moldova este controlat de o singura persoana. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc. Ilan Shor a facut marturii false doar pentru a fugi de responsabilitate.fostul premier, Vlad Filat

Imediat dupa aceste declaratii, Vlad Plahotniuc, a dezmintit invinuirile aduse de catre Vlad Filat si a hotarat sa se autosuspende din Partidul Democrat Moldova (PDM), pentru a evita patarea imaginii partidului si pentru a mentine stabilitatea coalitiei de guvernare.

Vlad Plahotniuc

Vlad Filat si-a anuntat retragerea de la conducerea Partidului Liberal Democrat (PLDM), venind la putere un nou premier al Republicii Moldova, Valeriu Strelet. Acesta este convins ca Vlad Filat isi va demonstra nevinovatia.

Nu s-a dorit niciodata ca în Republica Moldova sa existe un partid serios. Va rog sa ramaneti uniti. Este domnul prim-ministru Valeriu Strelet, care are determinarea si va putea sa conducă partidul.fostul premier, Vlad Filat

Daca va fi gasit vinovat, Vlad Filat, risca 15 ani de inchisoare.

Liderii coalitiei guvernamentale din Republica Moldova au anuntat ca Alianta pentru Integrare Europeana va conduce mai departe tara. ”Chiar daca se va demonstra sau nu vinovatia lui Vlad Filat, PLDM, nu ar avea motive sa iasa din alianta”, a declarat liderul liberal, Mihai Ghimpu. Evenimentele de joi nu ar trebui sa pericliteze existenta aliantei guvernamentale, potrivit liderului PDM, Marian Lupu.

Incepand cu anul 2009, PLDM impreuna cu Partidul Democrat (PDM) si Partidul Liberal (PLM), fac parte din coalitia de guvernare din Republica Moldova, insa intre cele trei partide au existat tensiuni de-a lungul anilor.

About itv1newsowner