Adrian Despot rupe tacerea de la patru zile dupa tragedia din Colectiv

Adrian Despot rupe tacerea de la patru zile dupa tragedia din Colectiv
03/11/2015, 04:59, by , in Social

Liderul trupei Vita de Vie, Adrian Despot, a fost audiat, in calitate de martor, de catre Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) in dosarul privind incendiul de la clubul Colectiv.

Acesta a povestit momentele de cosmar prin care a trecut.

DECLARATIA COMPLETA A LUI ADRIAN DESPOT 

 ”Eu am cantat in Colectiv de mai multe ori.” 

Stiam ca in noaptea de 30/31.10.2015 urma sa aiba loc un concert al formatiei Goodbye to Gravity in clubul Colectiv, iar eu sunt prieten cu membrii formatiei, respectiv Pascu Alexandru, Vlad Telea, Mihai Alexandru, Enache Cristian si Andrei Galut. La momentul cand am ajuns eu in club, totul era deja instalat si pregatit pentru inceperea concertului. De la Andrei Galut, stiam ca urmeaza sa fie folosite si artificii in cadrul concertului, dar mai multe aspecte nu am intrebat. Eu m-am dus singur la acest concert, neinsotit.Eu am cantat in Colectiv de mai multe ori, si am remarcat cei doi stalpi de sustinere ai pasarelei tehnice ca sunt imbracat intr-un burete, aproximativ de inaltimea de 1,90-2,00 metri. Nu-mi aduc aminte ca si tavanul sa fie acopreit cu un burete similar. Nu am remarcat in interiorul clubului sa fie amplasate materiale specifice stingerii incendiilor, tip extinctoare etc.

 ”Urma sa cant si eu impreuna cu membrii trupei o melodie.” 

La momentul inceperii concertului, eu eram situat in partea stanga a scenei, privit frontal, in fata barului. Din cate imi amintesc, pana la inceperea incendiului, trupa Goodbye to Gravity a cantat aproximativ cinci melodii. Nu am vazut sa fie instalate pe stalpii de sustinere artificii sau materiale pirotehnice si nici nu am remarcat ca dupăaprima melodie, membrii trupei sa fi folosit artificii. La un moment dat, am ajuns in partea stanga a scenei, oarecum in spate situat, in zona de backstage, deoarece urma sa cant si eu impreuna cu membrii trupei o melodie. M-am asezat pe o canapea, iar vizibilitatea mi-era obturata de un perete fals, din rigips, de aproximativ doi metri inaltime, care este amplasat intre backstage si sala. Efectiv, este asezat acolo pentru ca publicul sa nu poata vedea backstage-ul. La randul meu, nici eu nu vedeam publicul, nici pasarela cu stalpii de sustinere, pentru ca nu aveam vizibilitate. Din pozitia in care ma aflam, eu vedeam doar o portiune din scena, nu puteam vedea stalpii de sustinere, pasarele pe care sunt amplasate proiectoarele si nici persoanele din public.

 ”De sus cadeau bucati de burete ars si lemn ars.” 

La un moment dat, in timp ce stateam pe canapea, l-am auzit pe solistul trupei spunand ceva de genul: ” A luat foc!”. M-am ridicat de pe canapea sa vad ce se intampla, deoarece muzica se oprise si am vazut ca tot tavanul de deasupra scenei luase foc. Nu am remarcat ca cineva sa incerce sa stinga incendiul. Mi-am luat hainele din cuier, am alergat catre iesire, iar in momentul in care am ajuns in dreptul iesirii, mai exact la intrarea în containerul de la accesul in club, iar acolo era foarte multa lume, dar nu se putea iesi. S-a creat o ambuscada la intrarea in container, deoarece multe persoane erau deja cazute pe jos, iar din spate erau alte persoane care impingeau. La randul meu, si eu am cazut, iar sub mine mi-am dat seama ca se aflau mai multe persoane. Peste mine au cazut mai multi oameni, si am ramas prins in acea ambuscada. La un moment dat, s-a simtit un val de aer, am remarcat o flacara foarte mare, iar de sus cadeau bucati de burete ars si lemn ars.

La un moment dat, am auzit zgomote din exterior, ca şi cum cineva incerca s sparga peretele si sa creeze o iesire. Atunci, am simtit ca presiunea corpurilor omenesti de deasupra mea s-a slabit, si am dedus c cineva reuseste sa scoata oamenii din interior. M-am ridicat la randul meu si am plecat taras spre iesire. M-am uitat in spatele meu, in club, si nu am mai vazut nicio persoana. Pana am ajuns la iesire, am reusit sa trag o fata afara, care era constienta. La iesirea afara, am vazut aproximativ 30 de persoane, unele care suferisera arsuri, iar alte persoane erau sanatoase. Nu am observat nicio persoana decedata.

About itv1newsowner