Victor Ponta audiat la ICCJ

Victor Ponta audiat la ICCJ
06/11/2015, 08:48, by , in Justice

Fostul prim-ministru, Victor Ponta, s-a prezentat, vineri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in dosarul Turceni-Rovinari.

 UPDATE 12:30  

30 Inculpatii in dosarul Turceni-Rovinari doresc retrimiterea cauzei la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru refacerea partiala a unor anchete.

 La iesirea din sediul ICCJ, fostul prim-ministru, a refuzat sa dea orice declaratie jurnalistilor.

In aceasta dimineata s-a prezentat si senatorul Dan Sova la ICCJ, citat alaturi de alti inculpati din dosarul Turceni-Rovinari.

Victor Ponta alaturi de Dan Sova, un apropiat colaborator de-al sau, urmeaza sa fie audiati de catre magistrati. La intrarea in ICCJ, fostul prim-ministru a ignorat intrebarile jurnalistilor: ”Fiind o persoana privata in acest moment, va multumesc mult de tot.

Inculpatii vor putea prezenta eventuale cereri, exceptii sau obiectii in privinta rechizitoriului procurorilor DNA, dupa care Instanta va examina toate exceptiile depuse de partile implicante, iar apoi va decide daca incep judecarea pe fond a dosarului.

Victor Ponta este acuzat de:

  • fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni);
  • complicitate la evaziune fiscala;
  • spalare de bani.

Toate aceste actiuni au fost comise in perioada in care Victor Ponta era avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ”Ponta Victor-Viorel”.

Dan-Coman Sova, avocat coordonat al Societatii Civile de Avocati ”Sova si Asociatii” este acuzat de:

  • trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul;
  • fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni);
  • evaziune fiscala in forma continuata;
  • spalare de bani;

Potrivit procurorilor, in perioada octombrie 2007-decembrie 2008, Victor Ponta, prin cabinetul individual de avocatura, a obtinut de la SCA ”Sova si Asociatii” suma de peste 181.000 de lei, pentru presupuse activitati efectuate in conlucrare, dar care, in realitate nu s-au efectuat.

Primul termen al procesului a avut loc pe 21 septembrie. Victor Ponta a fost absent in sala de judecata pentru a putea fi prezent la sedinta Comitetului Executiv al Partidului Social Democrat (PSD), adunare care a dezbatut sprijinul pentru mentinerea la guvernare a premierului Ponta.

Victor Ponta a demisionat din functia de prim-ministru al Romaniei, miercuri, in urma protestelor oamenilor din centrul capitalei. Mii de oameni i-au scandat numele fostului premier si i-au cerut demisia dupa ce  in noaptea de 30 octombrie a luat foc clubul Colectiv, incident care s-a soldat cu 32 de morti si sute de raniti.

Victor Ponta este primul premier post-decembrist care a fost trimis in judecata in timpul mandatului sau.

In libertate, au fost trimisi in judecata si celelalte parti inculpate:

Laurentiu-Dan Ciurel, la data faptelor avand calitatea de director general al SC Complex Energetic Rovinari SA, acuzat de:

  • trei infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una in forma continuata;

Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), acuzat de:

  • cinci infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una in forma continuata;

Laurentiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al C.E.T, acuzat de:

  • abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul ;

About itv1newsowner