Prim-ministrul Romaniei a fost ales!

Prim-ministrul Romaniei a fost ales!
10/11/2015, 05:23, by , in Breaking News, Politics, Top News

Dupa aproape o saptamana de la demisia lui Victor Ponta, un nou premier a fost ales de catre Klaus Iohannis, astazi, la Palatul Cotroceni.

Presedintele l-a desemnat premier, pe fostul comisar european pentru agricultura Dacian Ciolos.

”Il desemnez pentru functia de prim-ministru al Romaniei pe domnul Dacian Ciolos”, a declarat Klaus Iohannis.

Inainte de a numi noul premier, presedintele a enumerat in discursul sau mai multe calitati pe care un prim-ministru trebuie sa le indeplineasca.

DECLARATIA LUI KLAUS IOHANNIS

Dupa parerea mea, in aceasta etapa, pentru a rezolva problema guvernarii si pentru a avea garantia ca vom avea o imbunatatire neta a performantei clasei politice este nevoie de:

  • Un prim-ministru independent sau tehnocrat cum spunem de multe ori;
  • O persoana curata, care sa nu fi fost implicata in niciun fel de scandaluri;
  • O persoana integra, o persoana care a dovedit practic ca stie sa gestioneze sisteme si situatii complicate.

Este nevoie sa fie pomovati ministrii care sunt performanti, care au dovedit aceasta performanta si asupra carora nu planeaza niciun dubiu.

Este nevoie de partide fara corupti. Este nevoie ca partidele politice sa faca curatenie in interior si sa nu promoveze in pozitii publice persoane care sunt supectate de coruptie sau au fost vreodata implicate in acte de coruptie.

Avem nevoie cu totii de alegeri corecte in 2016. Alegeri locale corecte, in primavara si alegeri parlamentare corecte, in toamna anului 2016.

Avem in continuare mare nevoie de intarirarea statului de drept. Asta tradus pentru partidele politice inseamna de exemplu ca atunci cand procurorii cer incuviintari in parlament sa primeasca aceste incuviintari.

Este nevoie de deschiderea competitiei politice.

Nu putem sa asteptam o imbunatatire, o revigorare a clasei politice doar din interiorul partidelor. Este cu siguranta nevoie si de oameni noi. (…) Am incurajat oameni tineri sa intre in politica. Fara oameni noi este greu de presupus ca vom avea o clasa politica noua. Asta nu inseamna ca cei vechi trebuie sa plece. Cei vechi care sunt buni, sigur e nevoie sa ramana, dar trebuie sa avem si intrari noi in sistem.

Este nevoie dupa parerea mea sa afirm ca Romania sa ramana ferma pe calea europeana si euroatlantica si de asemenea dupa parerea mea este nevoie ca orice guvern vom avea sa fie sprijinit de parlament, de  partidele politice pentru a lua masuri care garanteaza o crestere economica sustenabila

Aceste lucruri le-am prezentata aseara si astazi si partidelor politice. Am intrunit o larga majoritate pe aceste teme. A fost o situatie interesanta pentru mine, ca partidele au inteles imediat care este miza si ca este nevoie sa gasim o solutie impreuna. Aceasta solutie o vad eu intr-un guvern tehnocrat.

Partidele politice au agreat aceasta idee cu foarte putine exceptii si am convingerea ca este calea corecta pentru urmatorul an, pana la alegerile parlamentere, cand cu siguranta vom avea un nou parlament, un nou guvern si intram intr-o noua etapa.

Asadar, avand in vedere toate acestea, il desemnez pentru functia de prim-ministru al Romaniei pe domnul Dacian Ciolos.

presedintele Klaus Iohannis

About itv1newsowner