In viitor medicii vor fi specialisti IT cu pacienti logati in retea

In viitor medicii vor fi specialisti IT cu pacienti logati in retea
15/12/2015, 12:59, by , in Health&Lifestyle, iTV1 +

Viitorul relatiei medic-pacient va avea o importanta componenta informatica, pacientul putandu-se afla la computerul sau de acasa si uita la scanarea tomografiei sale computerizate, in timp ce medicul, aflat la distanta, ii explica rezultatele intr-o consultatie virtuala. De asemenea, un alt pacient poate face o fotografie a unui loc suspect de pe pielea sa folosind un smartphone si o poate trimite prin e-mail dermatologului pentru un diagnostic initial, scrie marti agentia de presa DPA.

Asa cum s-a demonstrat recent la targul  ” Medica ” de la Dusseldorf (Germania) exista deja pe piata chiar si o noua aplicatie pentru pacienti prin care isi pot face singuri o electrocardiograma, folosind un mic cablu EKG si patru mini-electrozi.
Pacientii ar putea apoi sa transmita digital, practic instantaneu, datele lor cardiace la medicul specialist pentru o evaluare.

Reteaua digitala este o afacere complexa, care trece prin intreaga serie de domenii medicale.directorul ”Medica”, Horst Giesen

Franz-Joseph Bartmann, presedintele comisiei telematice a Asociatiei Medicale din Germania, prezice ca aceasta va duce la schimbari de anvergura in domeniul medical.

Pacientii colecteaza datele in format digital, pe care le trimit apoi la medic impreuna cu o cerere pentru a fi evaluate. Medicul trebuie apoi sa se pregateasca pentru consultatie. Relatia dintre medic si pacient este inversata intr-o anumita masura.presedintele comisiei telematice a Asociatiei Medicale, Franz-Joseph Bartmann

Exista deschideri deosebite pentru aceasta tehnologie in zonele rurale, in care medicii sunt de multe ori insuficienti, remarca DPA.

In loc de recomandarea facuta pacientului de a merge la un medic specialist dupa o discutie cu medicul de familie, s-ar putea configura o videoconferinta cu medicul de familie, specialistul si pacientul pentru a discuta despre diagnostic si prognosticul bolii.presedintele comisiei telematice a Asociatiei Medicale, Franz-Joseph Bartmann

El a subliniat totusi ca este vorba despre accesorii digitale si despre o extensie a serviciului medical, consultatiile directe si programarile pentru tratament fiind in continuare necesare.

Lumea digitala este in crestere rapida si exista deja 87.000 de aplicatii pentru fitness si peste 55.000 de aplicatii medicale.

Un mic senzor de monitorizare in timpul somnului a fost prezentat pentru prima data la targul ” Medica ”, desfasurat in luna noiembrie. Acesta este amplasat sub saltea pentru a culege date cum ar fi intreruperile in respiratie in timpul somnului. Senzorul transmite datele prin intermediul unui bluetooth catre o aplicatie smartphone pentru o evaluarea medicala.

Dispozitivele portabile de masurare sunt o industrie in plina expansiune. La targul ” Medica ”, un producator a pretins chiar ca este capabil sa masoare emotiile si starile pacientului.
Expertul in diabet Ralph Ziegler vede avantajele acestor tehnologii pentru pacientii sai posesori de aplicatii pe smartphone care ofera informatii cu privire la continutul produselor alimentare si ii ajuta la calcularea nivelului de insulina.
In opinia unor observatori, aplicatiile in domeniul sanatatii au declansat o frenezie a auto-masurarii diferitilor parametri.
In acest sens, profesorul Christiane Woopen care preda etica medicala la universitatea din Koln a atras totusi atentia ca ” o fiinta umana este mult mai mult decat totalitatea datelor sale, iar sanatatea este mult mai mult decat ceea ce putem exprima prin cifre si curbe grafice ”, mai scrie agentia DPA.

Sursa: agerpres.ro

About itv1newsowner