Doliu in sportul romanesc: Iolanda Balas Soter a murit

Doliu in sportul romanesc:  Iolanda Balas Soter a murit
11/03/2016, 05:44, by , in Sport, Top News

Femeia care a dominat proba de saritura in inaltime timp de un deceniu, s-a stins din viata, la varsta de 79 de ani.

Iolanda Balas Soter avea probleme de sanatate de mai mult timp.

Nascuta pe 12 decembrie, 1936 la Timisoara, campioana olimpica de etnie romano-maghiara, a stabilit mai multe recorduri mondiale si a castigat doua medalii de aur (la campionatele europene de atletism de la Stochkholm in 1958 si Belgrad in 1962) si o medalie de argint la Berna in 1954.

A inceput atletismul la varsta de 12 ani. In anul 1951, a devenit recordmena nationala, de senioare cu performanta de 1,48 m.

Primul concurs international la care am participat, cu echipa Romaniei, era la Budapesta, in ’51 sau ’52, aveam vreo 15 ani. Noi eram echipati cu treninguri pe care scria pe piept „Romania”. Cand am sosit la Budapesta, la Gara Centrala (stiam limba maghiara din Timisoara), am auzit discutand doi oficiali unguri: „Uite-o si pe asta mica, de unde o fi?” „Probabil ca e copilul vreunui sef”, iar eu le-am raspuns ca „nu sunt copilul niciunui sef, eu sunt atleta, saritoare in inaltime”. Si acolo, la Budapesta, eu am luat locul II, eram incepatoare rau atunci… Imi mai amintesc insa ca la Roma, la Olimpiada, 60.000 de oameni s-au ridicat in picioare pe stadionul olimpic „Cento Mille”… Italienii, care sunt temperamentali, se aseamana mult cu romanii, ne-au aplaudat, m-au aplaudat si m-au gratulat pentru medalia cucerita acolo. Acestea sunt momente care nu se pot uita… Iolanda Balas Soter

Primul sau record mondial a fost la 14 iulie 1956 la Bucuresti, crescand cu 1 cm recordul stabilit de britanica Thelma Hopkins cu aproximativ doua luni inainte. Recordul sau a ramas nedepasit pana la finala olimpica de la Melbourne 1956, cand a fost invinsa de atleta americana, Mildred McDaniel.

Un exemplu al suprematiei sportive a Iolandei Balas a fost  finala olimpica de la Roma 1960. Din 15 concurente initiale, numai patru au depasit inaltimea de 1,71 m. Iolanda Balas a sarit 1,73 m de la prima incercare, in timp ce adversarele sale epuizasera toate tentativele regulamentare, fara sa reuseasca sa sara o asemenea inaltime. Dupa stabilirea victoriei sale, Iolanda Balas a continuat singura intrecerea: a depasit inaltimea de 1,75 m, a sarit 1,77 m la prima incercare, 1,81 m la a doua, 1,85 m la a treia. A incercat si 1,87 m, care ar fi fost un nou record mondial, dar dupa doua tentative a renuntat. A castigat medalia de aur cu o diferenta de 14 cm fata de a doua clasata, poloneza  Jaroslava Jozwiakowska.

A stabilit 14 recorduri mondiale, de la 1,75 la 1,91, intre 1956 si 1961. A reusit in cariera o serie de 105 concursuri consecutive castigate, performanta unica in lume!

Iolanda_Balas

Iolanda Balas s-a retras din activitatea competitionala in anul 1967, ca urmare a unei accidentari la tendonul lui Ahile al piciorului de bataie.

In acelasi an, a obtinut licenta la Institutului de Educatie Fizica si Sport, cu specializarea atletism. Dupa retragerea din activitatea competitionala Iolanda Balas a fost antrenoare, profesoara, metodista la Cabinetul metodic si cercetari stiintifice, la Clubul Sportiv al Armatei Steaua.

Iolanda Balas a ramas activa in atletism ca arbitru. Din 1988 pina in 2005 a fost presedintele Federatiei Romane de Atletism (FRA).

In anul 2010 Iolanda Balas a primit din partea Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei, in cadrul ceremoniei desfasurate la Palatul Elisabeta din Bucuresti, decoratia regala “Nihil Sine Deo”, pentru merite deosebite aduse sportului romanesc, pentru modul in care a condus

Federatia Romana de Atletism si pentru promovarea excelentei in sportul romanesc, precum si a tinerilor sportivi.

In noiembrie 2012, Iolanda Balas a fost inclusa Hall of Fame-ul atletismului mondial.

N-as schimba absolut nimic. Am avut o viata frumoasa. Am avut pasaport, am vazut toata lumea si am cunoscut multi oameni importanti. Daca nu practicam atletismul, sunt convinsa ca nici daca as fi fost fiica de miliardar nu as fi facut atatea lucruri! Nu regret nimic.Iolanda Balas Soter

About itv1newsowner