Gabriela Firea, avocatul RATB in cazul ANAF

Gabriela Firea, avocatul RATB in cazul ANAF
25/03/2016, 05:42, by , in Politics, Top News

Presedintele PSD Bucuresti, Gabriela Firea, se arata nemultumita in legatura cu situatia Regiei autonome de transport in comun (RATB) fata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si ii cere primarului interimar liberal ”sa nu transforme bucurestenii in pietoni prin falimentarea RATB”.

Potrivit unei hotarari, RATB este obligata sa plateasca din resurse proprii suma de 126 de milioane lei catre ANAF. Intreaga suma reprezentand TVA pentru GRATUITATILE acordate anumitor categorii de cetateni.

MAI JOS PUTETI CITI COMUNICATUL INTEGRAL SCRIS DE GABRIELA FIREA

Potrivit unei hotarari care va fi supusa azi votului in sedinta Consiliului General al Capitalei, Regia autonoma de transport in comun (RATB) va fi obligata sa plateasca exclusiv din resurse proprii suma de 126 milioane lei catre ANAF, reprezentand TVA pentru gratuitatile acordate anumitor categorii de cetateni, tot prin hotarare a CGMB.

Aceasta rezolvare a unei situatii care a fost generata de o serie de decizii gresite luate de-a lungul ultimilor ani, atat de catre managementul Regiei cat si de catre primari generali, consilieri, directori din primarie, ministri cu atributiuni in domeniu, va aduce practic RATB in imposibilitatea de a-si desfasura activitatea.

Astfel, desi transportul public detine un rol cheie in orice strategie de rezolvarea a problemelor de trafic in Bucuresti, in loc sa-l aducem la un nivel care sa-i permita sa-si indeplineasca acest rol, noi practic ne pregatim sa-l ingropam.

Pentru depasirea acestui moment critic, consilierii generali ai PSD propun, in urma consultarii cu toate partile implicate, o solutie intermediara care sa permita si incadrarea in prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 44/2015 privind acordarea de facilitati fiscale, dar si sa lase deschisa o cale pentru regandirea, fara presiunea termenului limita de 31 martie, a unei variante echitabile de impartire a acestei poveri fiscale intre toti factorii implicati.

In acest sens, propunem eliminarea din cuprinsul hotararii de Consiliu a formularii ”Subventia de la bugetul local pentru activitatea de transport in comun nu poate fi mai mare decat cea stabilita prin HCGMB 32/2016, in cuantum de 515 milioane lei” si inlocuirea acesteia cu o alta, respectiv „In partea a doua a anului, activitatea de transport public va fi reanalizata si sustinuta financiar la parametri normali, in urma unei rectificari bugetare”.

In mod clar, cu subventia aprobata de Consiliul general, care este cu 10 milioane de lei mai mare decat a propus primarul general interimar, dar cu 135 de milioane de lei mai mica decat solicitarea RATB, transportul public ar fi functionat la limita de avarie, dar dupa aceasta gaura in buget ar fi cu siguranta paralizat.

Lansam acest apel catre primarul interimar liberal si catre consilierii generali ai PNL, de a nu lua, sub imperiul unei abordari strict politice, o decizie in urma careia bucurestenii vor avea de suferit.

La RATB este nevoie de masuri profunde de reformare si reorganizare, dar acest lucru ar trebui sa nu fie facut sub presiune, pe ultima suta de metri a mandatului actualului Consiliu General, ci de catre urmatorul Consiliu, care va avea o mult mai mare legitimitate, indiferent care va fi componenta sa politica.

About itv1newsowner