Gabriel Oprea ramane fara titlul de doctor in drept

Gabriel Oprea ramane fara titlul de doctor in drept
02/09/2016, 06:26, by , in Politics, Top News

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a ramas fara titlu de doctor in drept.

In cursul zilei de vineri, pe site-ul Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stintifice (MENCS) a fost publicat ordinul conform caruia ii este retras titlul de doctor in drept lui Gabriel Oprea.

Documentul a fost semnat de catre ministrul Educatiei, Mircea Dumitru: „Se retrage titlul de doctor in domeniul drept, acordat domnului Oprea M. Gabriel de catre Universitatea din Bucuresti, conferit prin ordinul ministrului educatiei si cercetarii nr. 3467/16.03.2001.”

OPREA DOCTORAT RESPINS -1

OPREA DOCTORAT RESPINS -2

In urma cu o zi, fostul vicepremier era hotarat sa se adreseze instantei Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), dupa ce ii fusese respinsa contestatia pe care o facuse asupra verdictului de plagiat.

Situatia mea a fost evaluata nu dupa legea din 2000, cand am sustinut teza, ci dupa o lege intrata in vigoare la mai bine de 10 ani de la finalizarea studiilor doctorale. Lucrurile s-au schimbat mult de atunci. De exemplu, posibilitatea retragerii titlului de doctor a fost introdusa in lege abia in 2011, ea nefiind prevazuta in legislatia anului 2000. Mai mult, notiunea de „plagiat” a fost definita in legislatie abia in 2004, adica la 4 ani de cand mi-am sustinut teza. Chiar si asa, termenul ”plagiat” se refera la redarea unor texte, expresii, idei etc. fara a face trimitere la sursele originale. Or, in cazul meu, trimiterea la sursele originale exista si este imposibil de contestat, aspect retinut si in Hotararea nr. 2165/08.07.2015 emisa de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.fostul vicepremier, Gabriel Oprea

Gabriel Oprea s-a aratat deranjat din cauza ca nu i-a fost respectat dreptul la aparare si pentru ca nu a putut sa-si spuna punctul de vedere in fata evaluatorilor.

Nu mi-a fost respectat dreptul la aparare si nu au fost respectate rigorile procedurale impuse de lege. Concret, nu am fost invitat sa-mi spun punctul de vedere in fata celor care au evaluat lucrarea, desi acest lucru este un drept firesc si o obligatie stabilita prin lege pentru CNATDCU. fostul vicepremier, Gabriel Oprea

 

About itv1newsowner