Francois Hollande: ”Romania si Franta vor fi lideri mondiali”

Francois Hollande: ”Romania si Franta vor fi lideri mondiali”
13/09/2016, 03:54, by , in Politics, Top News

Aflat in vizita la Bucuresti, presedintele francez, Francois Hollande s-a aratat multumit de relatiile pe care Franta le are cu Romania, dorind ca parteneriatul dintre cele doua state sa se amplifice.

Hollande s-a aratat recunoscator Romaniei pentru cooperarea de care a dat dovada cu cele 450 de intreprinderi franceze aflate pe teritoriul romanesc, creand astfel 100.000 de locuri de munca. De asemenea, seful Frantei este interesat in privinta aeroporturilor si a amenajarii urbane din Romania.

Mai tarziu, cei doi sefi de stat au facut o vizita in Magurele, la instalatia laserului ELI-NP, un program european de cercetare ce are ca scop dezvoltarea celor mai puternice lasere din lume.

Cu ocazia acestui eveniment,  Hollande a declarat ca laserul ce urmeaza a fi instalat inseamna o colaborare pentru cercetatorii romani si francezi pe o perioada lunga de timp, mentionand ca Franta si Romania ”pot sa implementeze laserul cel mai puternic din lume”.

Este un simbol. Franta si Romania, datorita cercetatorilor si intreprinderilor care ii insotesc, pot sa implementeze laserul cel mai puternic din lume. (…) Datoram acest lucru dezvoltarii si increderii reciproce. Laserul va insemna cooperare intre cercetatorii nostri de-a lungul mai multor ani. Efortul de cercetare este indispensabil pentru o tara. Natiunile care vor face cele mai mari eforturi vor avea de castigat peste tot in lume.

In jur de o suta de filiale din domeniul aeronauticii din Franta vor fi consolidate datorita investitiei de la Ghimbav. E un lucru bun pentru Romania, care va produce elicoptere, dar si pentru Franta. Sa luam exemplul Dacia-Renault. Renault a putut sa isi imbunatateasca marjele Francois Hollande

Declaratiile lui Francois Hollande pe scurt

Ma bucur ca pot sa-mi respect angajamentul de a veni aici. Raspunsul meu este raspunsul la relatia dintre cele doua tari, care s-a inchegat in ultimii ani. Aceasta vizita de stat nu trebuie doar sa respecte si sa implementeze acest parteneriat, ci trebuie sa-l amplifice.

Romania s-a dotat cu programul PNR pentru controlul persoanelor care tranziteaza aeroporturile. Pentru noi este un lucru esential in lupta contra terorismului.

Am abordat si chestiunea romilor, care acum cativa ani a avut consecinte politice in Franta. S-au gasit raspunsuri si de o parte si de cealalta.

Am abordat si chestiuni internationale, precum Ucraina. Trebuie sa veghem ca acordul de la Minsk sa fie respectat.

Romania nu este o tara ca oricare alta. Avem radacini comune, ma simt ca acasa aici si va multumesc pentru acest lucru.

Suntem in mijlocul laserelor si nu stiu care va fi impactul lor asupra dezvoltarii economice celor doua tari. Cred ca putem sa fim mandri, acum cateva zeci de ani cine ar fi spus ca Romania si Franta vor fi lideri mondiali in aceasta tehnologie. Franta si Romania au o traditie lunga de schimburi in toate domeniile, inca din secolul 17.

presedintele Frantei, Francois Hollande

Ultima vizita facuta de un presedinte francez in Romania, a avut loc in urma cu 19 ani. Vizita a fost facuta de catre presedintele Jacques Chirac.

About itv1newsowner