Gheorghe Benea, fostul director la Loteria Romana, retinut de DNA

Gheorghe Benea, fostul director la Loteria Romana, retinut de DNA
16/09/2016, 04:56, by , in Justice, Top News

Fostul director general al Loteriei Romane, Gheorghe Benea, a fost retinut de procurorii anticoruptie pentru luare de mita si abuz in serviciu.

In dosar mai este implicat si Ovidiu Ripanu, sef Serviciu Achizitii in cadrul Loteriei Romane acuzat atat pentru spalare de bani si luare de mita in forma continuata cat si pentru abuz in serviciu.

Prejudiciul adus Companiei Nationale Loteria Romana este estimat la valoarea de 2.314.707 de lei.

Pe langa cei doi sefi de la Loteria Romana, alti opt inculpati sunt pusi sub control judiciar pentru 60 de zile.

OLARU CORNELIA, referent in cadrul C.N.L.R. – Serviciului Achizitii si membru al comisiei de evaluare a ofertelor, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:

– abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si

– luare de mita;

NICULAE IULIAN CATALIN, asociat si administrator de drept al unei firme, sub aspectul savarsirii infractiunii de:

– complicitate la spalare de bani in forma continuata.

In aceeasi cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane, avand calitatea de suspecti, respectiv:

LAZAREANU REMUS LEONARD, director executiv al C.N.L.R., la data faptei, sub aspectul savarsirii infractiunii de:

– abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave;

GHEORGHIU DAN, sef Birou Transport in cadrul C.N.L.R., sub aspectul savarsirii infractiunii de:

– abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave;

SORESCU NICOLAE VIRGIL, administrator al unei societati comerciale cu activitate de comercializare autovehicule, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:

– complicitate de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si

– spalare de bani in forma continuata;

RADUCANU CONSTANTIN-BRADUT, administrator de firma, sub aspectul savarsirii infractiunii de:

– complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave;

BENEA ALEXANDRA LAURA, fiica primului mentionat, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:

– complicitate la luare de mita si

– spalare de bani;

BRAN MARIUS, asociat si administrator de drept al unei firme, sub aspectul savarsirii infractiunii de:

– complicitate la spalare de bani.

La data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Nationale Loteria Romana a atribuit unei societati comerciale cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrata de suspectul Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule in sistem buy-back, in valoare de 13.386.378,73 lei pentru inlocuirea parcului auto al Loteriei Romane.

Contractul a fost initiat, fundamentat si atribuit cu incalcarea prevederilor legale, prin licitatie trucata anume pentru a favoriza respectiva societate comerciala care a vandut astfel, Loteriei Romane, autovehicule la un pret substantial mai mare decat pretul pietei. De exemplu, inculpatii Benea Gheorghe, Ripanu Ovidiu si suspectul Lazareanu Remus au initiat procedura de achizitie fara a estima valoarea contractului de achizitie pe baza unor calcule care sa aiba in vedere toate sumele platibile; nu a fost intocmit un studiu de piata pentru determinarea valorii estimate a autovehiculelor noi achizitionate; nu a fost determinata nici valoarea estimata a parcului auto vechi al C.N.L.R. care urma a fi predat in sistem buy-back; nu a luat in calcul pentru determinarea valorii estimate a achizitiei cheltuielile suplimentare – cu RCA, Casco, mentenanta – prevazute in documente.

De asemenea, s-au preluat de la Sorescu Nicolae, reprezentantul dealerului auto, specificațiile tehnice ale autoturismelor comercializate de această societate comercială – date care ulterior au fost introduse în caietul de sarcini, iar în fișa de date a achiziției s-a impus introducerea unor condiții restrictive de participare, în scopul eliminării concurenței.

Prin inițierea, atribuirea și derularea acestui contract a fost creat un prejudiciu în dauna Companiei Naționale Loteria Română estimat la valoarea de 2.314.707 lei.

 comunicat DNA

Atat Gheorghe Benea cat si Ovidiu Ripan vor fi prezenti, vineri, la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In urma cu un an, cei doi au mai fost trimisi in judecata de DNA intr-o alta cauza, in calitate de persoane cu functii de conducere in cadrul CN Loteria Romana SA.

 

About itv1newsowner