Presedintele columbian a primit Premiul Nobel pentru Pace

Presedintele columbian a primit Premiul Nobel pentru Pace
07/10/2016, 02:46, by , in International, Top News

Comitetul Nobel de la Oslo i-a acordat presedintelui columbian, Juan Manuel Santos, premiul Nobel pentru Pace.

Distinctia i-a fost acordata pentru conventia incheiata cu gherila marxista Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC). Cu toatea acestea, acordul risca sa fie aplicat din cauza respingerii de catre alegatorii columbieni. Acestia au refuzat documentul semnat la 26 septembrie de catre presedintele Santos si liderul FARC, Rodrigo Londono, dupa mai bine de patru ani de negocieri de pace in Cuba.

Exista un pericol real ca procesul de pace sa se intrerupa si sa se reia razboiul civil (…) face insa si mai presanta respectarea incetarii focului de catre partile conduse de presedintele Santos si de liderul gherilei FARC, Rodrigo Londono.

Nu este anormal ca alegerea Premiului Nobel pentru Pace sa fie contestata. Scopul nostru este de a rasplati munca depusa, de a onora toate partile agrenate in conflict.

Exista motive puternice… sa-l aducem in lumina reflectoarelor pe presedintele insusi.Presedinta Comitetului Nobel norvegian, Kaci Kullmann Five

Juan Manuel Santos a ajutat la rezolvarea razboiului civil din Columbia, conflict in urma caruia si-au pierdut viata 220.000 de oameni, iar aproximativ sase milioane de columbieni si-au parasit locuintele din cauza luptelor.

Nu voi renunta sa lupt pana in ultima zi in care voi mai fi presedinte.Presedintele columbian, Juan Manuel Santos

Premiul Nobel consta intr-un cec de 8 milioane de coroane suedeze (circa 831.000 de euro), o diploma si o medalie de aur. Acesta urmeaza a fi inmanat la Oslo, la 10 decembrie, data la care a murit fondatorul premiului, industriasul si filantropul suedez Alfred Nobel.

In urma cu un an, premiul Nobel pentru Pace i-a fost inmanat Cvartetului pentru Dialog National din Tunisia, ”pentru contributia sa decisiva la construirea unei democratii pluraliste”.

 

About itv1newsowner