Cumintenia Pamantului va fi PLATITA DIN BANII STATULUI!

Cumintenia Pamantului va fi PLATITA DIN BANII STATULUI!
12/10/2016, 01:37, by , in Social, Top News

Ordonanta de urgenta privind reglementarea achizitiei asupra Cuminteniei Pamantului a fost adoptata in sedinta de miercuri, de catre Guvern.

Opera lui Brancusi urmeaza a fi cumparata din banii bugetului de stat si  din suma stransa in urma donatiilor facute de romani (1.163.034 de euro).

11 milioane de euro au fost banii pe care i-au cerut proprietarii sculpturii de la Romania. Initial Guvernul hotarase sa plateasca din buget 5 milioane de euro pentru Cumintenia Pamantului, urmand ca restul de 6 milioane de euro sa fie obtinuti din donatiile romanilor.

La finalul lunii septembrie, donatiile nu au ajuns nici macar la jumatatea sumei de care ar fi fost nevoie. Doar 1.163.034 de euro au fost obtinuti, in urma acestei campanii, astfel incat Guvernul a decis ca diferenta sa fie suportata de la bugetul de stat, urmand ca strangerea donatiilor sa fie reluata si sa se deruleze pana la data de 31 octombrie 2019. Dupa finalizarea campaniei, banii vor fi folositi cu scopul de a se asigura reintregirea fondurilor alocate la buget.

Diferenta intre sumele donate si virate in conturi si suma echivalenta in lei a 6 milioane euro va fi asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, iar campania de strangere a donatiilor va fi reluata si se va derula pana la data de 31 octombrie 2019, in scopul asigurarii reintregirii fondurilor alocate de la buget. In situatia in care, din orice motiv, pana la 30 noiembrie 2016, statul roman nu dobandeste dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra bunului cultural mobil, se dispune inchiderea campaniei, iar sumele colectate se restituie donatorilor. Conditiile, procedura si termenele pentru restituirea sumelor se stabilesc pana cel mai tarziu la 30 iunie 2017.Guvern

About itv1newsowner