Tabei, prima femeie care a escaladat Everestul, a murit!

Tabei, prima femeie care a escaladat Everestul, a murit!
24/10/2016, 02:40, by , in International, Top News

Prima femeie care a reusit sa escaledeze Varful Everestului, Junko Tabei, a murit, joi, la varsta de 77 de ani, anunta agentia japoneza NHK World. 

Femeia in varsta de 77 ani se lupta de patru ani cu cancerul. Acest lucru nu a impiedicat-o pe Tabei din escaladarea pe munti, urmandu-si visul si in timpul tratamentului.

In urma recordului stabilit in anult 1975, Junko si-a lasat acasa copilul in varsta de trei ani si sotul, pentru a pleca in expeditie.

”In anii ’70, in Japonia inca se credea ca barbatii sunt cei care trebuie sa lucreze afara, iar femeile sa stea in casa. Chiar si femeile care au avut locuri de munca, erau angajate doar pentru a servi ceaiul, de pilda. Deci eea de neconceput ca ele sa fie promovate la locurile de munca”, a vorbit Tabei pentru Japan Times, intr-un interviu acordat in 2012.

Junko Tabei nu s-a oprit din escaladare, astfel incat in 1992 aceasta a devenit prima femeie care a reusit sa urce pe varfurile celor mai inalti munti (printre care Kilimanjaro si Denali) din cele sapte continente.

Ultima asecnsiune a femeii, a vut loc in luna iulie, pe Muntee Fiji, alaturi de mai multi elevi de liceu.

Tabei s-a nascut in Miharu, Fukushima. A fost cea de-a cincea fata a unei familii cu sapte copii si a fost considerata un copil fragil si slab insa cu toate acestea, ea a inceput sa urce pe munti de la varsta de zece ani, in timpul unei excursii cu clasa pe muntele Nasu.

About itv1newsowner