Legea celor 102 de taxe adoptata de Camera Deputatilor!

Legea celor 102 de taxe adoptata de Camera Deputatilor!
25/10/2016, 07:15, by , in Politics, Top News

Legea privind eliminarea a peste 100 de taxe, initiata de Liviu Dragnea, a fost adoptata, marti, de catre Camera Deputatilor. 

Proiectul legislativ privind eliminarea unor taxe, modificarea si completarea unor acte normative a fost adoptat cu 225 de voturi ”pentru”.

Taxa radio-tv este printre cele mai dezbatute taxe.

Prim-ministrul Dacian Ciolos a declarat ca statul nu poate finanta 100% o televiziune publica.

In momentul de fata, practic, suntem in afara legii pentru ca, din cate m-au informat colaboratorii, legea spune ca statul nu poate sa finanteze o televiziune publica 100% din bugetul de stat din diferite motive. Unul din elementele de independenta a televiziunii publice e legat si de sursa de finantare. Deci trebuie sa ne gandim la ce vrem in loc si chiar m-as bucura ca cei care au decis aceste lucruri sa vina sa ne spuna la ce se gandesc pentru viitor.

Dacian Ciolos

Presedintele Radio Romania Actualitati (RRA), Ovidiu Miculescu a precizat ca ”aceasta masura aduce grave prejudicii independentei si echidistantei serviciului public de radiodifuziune si impiedica Radio Romania sa-si indeplineasca misiunea publica asumata cu 88 de ani in urma.”

Liviu Dragnea a tinut sa reaminteasca faptul ca radioul are venituri de 95 de milioane de euro din partea bugetului de stat, in timp ce TVR depaseste 100 de milioare de euro.

Nici conducerea de la Radio si de la TVR nu au dat concurs, cum am propus si cum cred ca vom adopta. Radioul are venituri din care aproape jumatate sunt de la bugetul de stat, de aproximativ 95 de milioane de euro si intr-adevar, la un asemenea buget care face invidios orice post de radio privat nu are datorii.TVR depaseste 100 de milioane de euro si are datorii de peste 150 de milioane de euro.presedintele PSD, Liviu Dragnea

Tot acesta a declarat ca Televiziunea Romana venise cu propunerea de crestere a taxei in scopul remedierii situatiei institutiei.

Solutiile care veneau din partea TVR erau cresterea taxei TV, adica ni se propunea ca un management prost cu rezultate dezastruoase sa fie suportat tot de catre cei care primesc acasa factura electrica, care sunt obligati sa plateasca aceasta neperformanta” presedintele PSD, Liviu Dragnea

Legea celor 102 de taxe nefiscale a fost initiata de mai multi parlamentari PSD, in frunte cu Liviu Dragnea, in luna septembrie. Aceasta a fost adoptata intr-o procedura de urgenta de catre Senat, cu 89 de voturi ”pentru”, 17 de voturi ”impotriva” si o singura abtinere.

Propunerea legislativa presupune anularea a 102 de taxe nefiscale:

 • timbrul de mediu pentru autovehicule;
 • 33 de taxe consulare si de cetatenie;
 • 20 de taxe de la Registrul Comertului;
 • taxe radio-TV;
 • taxa suplimentara pentru eliberarea pasaportului temporar;
 • 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor;
 • 13 taxe extrajudiciare de timbru;
 • taxe pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv;
 • taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public;
 • tarife percepute de Casa Nationala de Pensii;
 • taxe pentru cazierul fiscal.

Toate taxele eliminate vor urma sa fie asigurate din bugetul de stat. Potrivit lui Liviu Dragnea ”impactul fiscal este sub 0,1% din PIB. Este practic nesemnificativ”.

 

About itv1newsowner