E OFICIAL: Romanii vor putea calatori in Canada fara vize

E OFICIAL: Romanii vor putea calatori in Canada fara vize
15/02/2017, 05:13, by , in Politics, Top News

Acordul comercial dintre Uniunea Europeana si Canada (CETA) a fost aprobat miercuri in Parlamentul European, potrivit Reuters.

408 de europarlamentari au votat pentru, 33 s-au abtinut iar restul de 254 de voturi au fost impotriva CETA, acordul urmand sa fie provizoriu si sa intre in vigoare incepand cu luna martie sau aprilie. In timp ce majoritatea socialistilor, eurodeputatii de dreapta si liberalii au imbratisat CETA, extrema stanga, extrema dreapta si cativa socialisti s-au opus.

ROMANII VOR CALATORI FARA VIZE 

Atat romanii cat si bulgarii vor putea calatori fara vize in Canada, incepand cu 1 decembrie 2017. Guvernul Romaniei a anuntat ca o prima etapa a liberalizarii regimului de vize va avea loc de la 1 mai 2017, urmand ca o parte din romani sa calatoreasca in Canada fara vize.

Acordul de liber-schimb intre Uniunea Europeana si Canada presupune eliminarea a 99% din taxele vamale.

CETA este considerat de catre adversari, antidemocratic, prea favorabil multinationalelor, permisiv in privinta mediului si prea periculos pentru agricultura europeana.

De asemenea, aceasta conventie trebuie sa fie aprobata de parlamentele celor 28 de state membre ale Uniunii Europene si din regiunile autonome ale Belgiei. Din cauza opozitiei exprimata de catre regiunea Valonia din Belgia, acordul dintre Canada si UE a fost semnat in octombrie 2016, mai exact, dupa doi ani si jumatate dupa ce intelegerile dintre Canada si UE au fost finalizate.

Joi urmeaza ca premierul canadian sa vorbeasca in Parlamentul European despre importanta si beneficiile CETA, acesta fiind considerat cel mai ambitios acord comercial negociat vreodata intre Canada si Uniunea Europeana.

About itv1newsowner