Romania data in judecata de Europa din cauza gunoaielor

Romania data in judecata de Europa din cauza gunoaielor
15/02/2017, 06:27, by , in Justice, Top News

Romania risca sa fie data in judecata de catre Comisia Europeana, care a decis miercuri sa actioneze la Curtea Europeana de Justitie, anunta agentia de stiri agerpres.ro.

Care este motivul? 

Autoritatile romane nu au reusit sa inchida 68 din depozitele municipale de deseuri neconforme, iar astfel a fost pusa in joc atat sanatatea cetatenilor cat si a mediului.

De-a lungul timpului Romania a tot primit avertismente din partea Curtii Europene cu privire la Directiva 1999/31/EC, directiva care urmareste ca, prin intermediul unor cerinte tehnice si de exploatare stricte privind deseurile si depozitele de deseuri, sa ofere masuri, proceduri si linii directoare pentru a preveni sau a reduce, pe cat posibil, efectele negative asupra mediului.

Cu toate acestea, Romania nu a tinut cont de avertismente si a depasit termenul limita impus de Consiliul European. Reabilitarea gropilor trebuia terminata in urma cu 8 ani, mai exact la data de 16 iulie 2009.

In toamna anului 2015, Comisia Europeana a trimis un aviz motivat suplimentar prin care se solicita autoritatilor romane sa se ia masuri in legatura cu 109 de situri necontrolate, care reprezentau o amenintare asupra mediului. Au fost cateva progrese, insa cu toate acestea Romania a ramas restantiera cu 68 de depozite care nu au fost finalizate in anul 2016.

Care sunt pagubele? 

Conform Ministerului Mediului, incepand cu anul 2017, Romania risca sa plateasca o amenda zilnica de 124.000 de euro.

Care este scopul Comisiei Europene?

Comisia Europeana a decis sa actioneze in judecata Romania, pentru ca cea din urma sa accelereze procesul de inchidere a celor 68 de depozite in care se afla deseuri.

Cine se mai afla in aceeasi situatie? 

Romania nu este singura tara avertizata, alaturi de aceasta i se alatura alte sase state membre UE: Bulgaria, Cipru, Italia, Spania, Slovenia si Slovacia. Curtea a emis deja hotarari impotriva Bulgariei, a Ciprului si a Spaniei.

About itv1newsowner