Zgonea pus sub control judiciar pentru o mita de 50.000 de lei

Zgonea pus sub control judiciar pentru o mita de 50.000 de lei
15/02/2017, 08:47, by , in Justice, Top News

Fostul presedinte al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea a fost pus, miercuri, sub control judiciar pentru o perioada de 60 de zile, informeaza Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

De ce este acuzat? 

Valeriu Zgonea este cercetat pentru infractiunea de trafic de influenta.

Cine mai este mentionat in acest dosar? 

Dobrica Dumitru, consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Buzau in perioada iunie 2004-decembrie 2013 si administrator/actionar al unei societati comerciale este urmarit penal de catre procurorii DNA Ploiesti pentru infractiune de cumparare de influenta.

Rezumatul presupuselor fapte

Imediat dupa ce a fost numit in functia de presedinte al Camerei Deputatilor (iulie 2012), Valeriu Zgonea a primit de la consilierul judetean, Dobrica Dumitru, suma de aproximativ 52.000 de lei (reprezentand contravaloarea unei case de vacanta construita in Covasna si a unei excursii de 4 zile la Viena).

In schimbul acestui ”cadou”, Valeriu Zgonea s-a ocupat de angajarea unei rude a lui Dobrica Dumitrescu.

La un an dupa, mai exact in aprilie 2013, ruda lui Dobrica Dumitrescu a fost angajata in functia de presedinte al Centrului National de Management pentru Societatea Informationala din cadrul Ministerului pentru Societatea Informationala. Potrivit comunicatului persoana respectiva nu avea pregatire in domeniu.

Potrivit digi24.ro, persoana angajata ar fi nimeni alta decat fiica lui Dumitru Dobrica, Ionela Dobrica. In prezent, aceasta este deputat PSD de Buzau, iar in Parlament detine functia de vicepresedinte al Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor si este membru in Comisia pentru munca si protectie sociala.

Relatarea evenimentelor potrivit comunicatului DNA

In cursul lunii iulie 2012, inculpatul Zgonea Valeriu – Stefan a fost numit in functia de presedinte al Camerei Deputatilor din cadrul Parlamentului Romaniei.

In acest context, incepand cu luna iulie 2012, suspectul Dobrica Dumitru i-a promis inculpatului Zgonea Valeriu – Stefan, iar acesta din urma a acceptat foloase necuvenite in schimbul interventiei pe langa functionarii publici asupra carora a lasat sa se creada ca are influenta, in vederea numirii unei rude a lui Dobrica Dumitru intr-o importanta functie publica.

Ulterior, inculpatul Zgonea Valeriu – Stefan a primit de la suspectul Dobrica Dumitru foloase necuvenite in suma de aproximativ 52.000 de lei, reprezentand contravaloarea unor servicii de turism (excursie de 4 zile la Viena in intervalul 16-19.05.2013) si cheltuieli legate de construirea unei case de vacanta in judetul Covasna.

La data de 22.04.2013, ca urmare a demersurilor facute de Zgonea Valeriu – Stefan, persoana respectiva a fost numita in functia de presedinte al Centrului National de Management pentru Societatea Informationala din cadrul Ministerului pentru Societatea Informationala, desi nu avea pregatire de specialitate in domeniu.

Ulterior, tot ca urmare a demersurilor facute de Zgonea Valeriu -Stefan, persoana respectiva si-a pastrat functia la nivelul administratiei publice centrale, fiind numita, la data de 23.01.2014, in functia de subsecretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Cine este Valeriu Zgonea? 

  • Valeriu Zgonea este un politician roman, membru al Parlamentului Romaniei.
  • In anul 1986 s-a angajat ca muncitor, urmand in acelasi timp cursurile Facultatii de Constructii, la seral. In perioada 1993 – 2000 a avansat de la inginer stagiar la sef district linii si apoi revizor regional de Siguranta Circulatiei in cadrul Regionalei Cai Ferate Craiova.
  • A devenit membru PDSR in data de 30 aprilie 1996 (din iunie 2001 PSD). In perioada 1999 – 2001 a fost presedinte al Organizatiei de Tineret P.D.S.R. Dolj, vicepresedinte la nivel national al Organizatiei de Tineret a PDSR si membru al Comitetului Executiv Central al Consiliului National PDSR Din anul 2001 este vicepresedinte al PSD Dolj si membru al Consiliului National al PSD.
  • Din anul 2007 detine functia de secretar executiv al Biroului Permanent National al Partidului Social Democrat.
  • La 3 iulie 2012, cand Roberta Anastase a fost revocata din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea a fost numit lider al camerei inferioare a Parlamentului
  • A fost vicepresedinte in perioada 2010-2012, iar ulterior presedinte al Camerei Deputatilor din cadrul Parlamentului Romaniei in legislatura 2012-2016.
  • La data de 18 octombrie 2015 a fost ales in functia de Presedinte Executiv al Partidului Social Democrat (PSD). La un an dupa, pe 27 aprilie 2016 a fost exclus din PSD in urma declaratiilor sale impotriva presedintelui partidului, Liviu Dragnea.

 

 

 

About itv1newsowner