Ciuhandu, fostul primar al Timisoarei anchetat de DNA pentru 40 de milioane euro

Ciuhandu, fostul primar al Timisoarei anchetat de DNA pentru 40 de milioane euro
17/02/2017, 05:58, by , in Justice

La scurt timp dupa ce fostul primar al Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, alaturi de actualul primar, Nicolae Robu si de alte nume importante au fost citati intr-un dosar cu un prejudiciu de 40 de milioane de euro in dauna statului, au aparut si primele declaratii.

Am fost chemat aici in calitate de suspect in vanzarea unor case nationalizate in perioada in care am fost primar. Reprosul este clasic: abuz in serviciu.

Nu stiu valoarea prejudiciului. Primaria a vandut 1300 de locuinte si acum e vorba de 60 de locuinte. Nu am obtinut nimic.

Cei care au incheiat contractele au apreciat ca si eu mi-am insusit punctele lor de vedere pentru ca aveau toate avizele si viza de specialitate.fostul primar al Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu

Potrivit unui comunicat al DNA, Nicolae Robu impreuna cu Gheorghe Ciuhandu si mai multe nume influente din Timisoara ”si-au incalcat atributiile legate de aplicarea Legii 112/1995 si au deposedat Statul Roman de 967 de imobile, majoritatea aflate in centrul vechi al orasului, producand un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro in dauna statului”.

VEZI AICI DECLARATIA LUI NICOLAE ROBU

RELATAREA EVENIMENTELOR POTRIVIT COMUNICATULUI DNA

 

In perioada 1996 – 2015, mai multi functionari publici din cadrul Primariei municipiului Timisoara, precum si alte persoane, si-au incalcat atributiile legate de aplicarea Legii 112/1995 si au deposedat Statul Roman de 967 de imobile, majoritatea aflate in centrul vechi al orasului, producand un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro in dauna statului.

 

Contextul desfasurarii activitatilor infractionale este urmatorul:

 

In luna ianuarie 1996 a intrat in vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului in perioada regimului comunist.

 

Aceasta lege le dadea drept fostilor proprietari si mostenitorilor lor sa isi redobandeasca imobilele confiscate in mod abuziv de regimul comunist sau sa primeasca despagubiri pentru acele imobile.

 

Totodata, legea a dat dreptul chiriasilor sa cumpere imobilele in care locuiau, dar numai acelor chiriasi care dovedeau ca, la data intrarii in vigoare a Legii 112/1995, aveau contracte de inchiriere a acelor imobile si le ocupau la acea data.

 

Cu toate acestea, functionarii publici din cadrul primariei Timisoara au incheiat sute de contracte de vanzare-cumparare cu persoane influente in mediul social din municipiul Timisoara care nu au avut calitatea de chiriasi la data intrarii in vigoare a Legii 112/1995 si care, prin urmare, nu aveau nici un drept sa dobandeasca respectivele imobile.

 

Functionarii din cadrul primariei Timisoara au vandut in mod fraudulos imobilele persoanelor in cauza, la preturi modice stabilite in baza Legii 112/1995 si HG 20/1996, desi cunosteau ca respectivele dispozitii nu aveau nici o aplicabilitate in privinta acelor persoane.

 

Prejudiciul total cu referire la deposedarea statului de cele 967 de imobile este estimat la aproximativ 40 de milioane euro.

Cine este Gheorghe Ciuhandu?

  • In varsta de 69 de ani, Ciuhandu este un politician roman. A absolvit Institutul Politehnic din Timisoara in anul 1970, peste 16 ani acesta devenind doctor inginer in constructii.
  • A ocupat functia de presedinte al Partidului National Taranesc Crestin si Democrat (PNTCD).
  • In urma alegerilor prezidentiale din anul 2004, in perioada in care era candidat PNTCD, acesta s-a clasat pe locul al cincilea, intrunind 1,90 din preferinte.
  • In perioada 1996-2012 Ciuhandu a fost primarul Timisoarei.
  • In aprilie 2015, Curtea de Apel Timisoara a emis sentinta finala prin care se constata finantarea ilegala a echipei de fotbal Poli, condusa de Marian Iancu, cu aproximativ 30 de milioane lei. Toate aceste lucruri s-au intmplat in perioada in care Gheorghe Ciuhandu a fost primar.

 

About itv1newsowner