Primarul Timisoarei, ”noul client” DNA pentru 40 de milioane euro

Primarul Timisoarei, ”noul client” DNA pentru 40 de milioane euro
17/02/2017, 04:06, by , in Justice, Top News

Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a ajuns vineri dimineata la sediul DNA Bucuresti, acesta fiind citat intr-un dosar in care este suspectat pentru un prejudiciu estimat la 40 de milioane de euro in dauna statului.

In urma declaratiilor date presei, Robu se considera nevinovat.

Potrivit unui comunicat al DNA, Nicolae Robu impreuna cu mai multe nume influente din Timisoara ”si-au incalcat atributiile legate de aplicarea Legii 112/1995 si au deposedat Statul Roman de 967 de imobile, majoritatea aflate in centrul vechi al orasului, producand un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro in dauna statului”.

Dupa audierea la sediul DNA din Capitala, Nicolae Robu a afirmat ca este nevinovat.

Se pare ca s-au vandut circa o mie de de imobile. Nu ma pot pronunta asupra a ceea ce a fost inainte.

A existat o hotarare a administratiei precedente prin care s-a permis sa se vanda apartamente si pe baza de contracte de inchiriere semnate anterior datei de intrare in vigoare a legii.

Din mandatul meu sunt doua apartamente. E vorba de un apartament cu o camera de 24 mp si unul de doua camere catre niste familii modeste. Nu se poate vorbi de coruptie, de persoane sus-puse.

Eu am cerut aparatului primariei si am dovezi sa-mi spuna daca aceste tranzactii au fost facute cu respectarea legii si am primit raspuns ca da, s-a respectat legea.

Ma consider nevinovat. De aia exista un aparat de specialitate, sa faca toate verificarile. Probabil cele mai multe case s-au vandut in timpul domnului Ciuhandu, ca a intrat in viogoare legea in 1996. In 2013 eu am cerut sa se investigheze toate transferurile de proprietate si am mentionat inclusiv clanuri.Nicolae Robu

Cine mai sunt mentionati in acest dosar?

 • CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, fost primar al municipiului Timisoara
 • STAIA MARTIN, fost director in primaria Timisoara
  pentru infractiunea de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in forma continuata;
 • DIACONU DAN, viceprimar al municipiului Timisoara,
 • STOIA TRAIAN CONSTANTIN, fost viceprimar al municipiului Timisoara
  pentru infractiunea de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

 

Relatarea evenimentelor potrivit comunicatului DNA

In perioada 1996 – 2015, mai multi functionari publici din cadrul Primariei municipiului Timisoara, precum si alte persoane, si-au incalcat atributiile legate de aplicarea Legii 112/1995 si au deposedat Statul Roman de 967 de imobile, majoritatea aflate in centrul vechi al orasului, producand un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro in dauna statului.

Contextul desfasurarii activitatilor infractionale este urmatorul:

In luna ianuarie 1996 a intrat in vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului in perioada regimului comunist.

Aceasta lege le dadea drept fostilor proprietari si mostenitorilor lor sa isi redobandeasca imobilele confiscate in mod abuziv de regimul comunist sau sa primeasca despagubiri pentru acele imobile.

Totodata, legea a dat dreptul chiriasilor sa cumpere imobilele in care locuiau, dar numai acelor chiriasi care dovedeau ca, la data intrarii in vigoare a Legii 112/1995, aveau contracte de inchiriere a acelor imobile si le ocupau la acea data.

Cu toate acestea, functionarii publici din cadrul primariei Timisoara au incheiat sute de contracte de vanzare-cumparare cu persoane influente in mediul social din municipiul Timisoara care nu au avut calitatea de chiriasi la data intrarii in vigoare a Legii 112/1995 si care, prin urmare, nu aveau nici un drept sa dobandeasca respectivele imobile.

Functionarii din cadrul primariei Timisoara au vandut in mod fraudulos imobilele persoanelor in cauza, la preturi modice stabilite in baza Legii 112/1995 si HG 20/1996, desi cunosteau ca respectivele dispozitii nu aveau nici o aplicabilitate in privinta acelor persoane.
Prejudiciul total cu referire la deposedarea statului de cele 967 de imobile este estimat la aproximativ 40 de milioane euro.

Cine este Nicolae Robu?

 • In varsta de 61 de ani, Robu este profesor universitar in Automatica si Calculatoare si preda la Universitatea Politehnica din Timisoara inca din anul 1983. Incepand cu anul 2004, acesta a fost ales rector al Universitatii Politehnica din Timisoara, pe care a condus-o pana in anul 2012.
 • In 2008, Nicolae Robu a intrat in politica, iar in februarie 2009 a fost ales presedinte al PNL Timisoara.
 • In martie 2010 este ales presedinte al PNL Timis, mai tarziu, in 2016, dupa rezultatele slabe obtinute de PNL la alegerile parlamentare, acesta isi va da demisia din dunctia de presedinte PNL Timis.
 • In anul 2012, cu sprijinul Uniunii Social-Liberala (USL), Robu ajunge primar al Timisoarei.
 • Incepand cu anul 2013, a ocupat functia de vicepresedinte PNL pe tara.
 • In 2016, Robu castiga al doilea mandat ca primar al Timisoarei.

Despre Nicolae Robu din presa…

A devenit popular in Romania dupa ce in anul 2013, a platit 10.000 de euro (din fondul municipalitatii) pentru achizitionarea a 40 de palmieri. Acestia au fost plantati pe o strada din centrul orasului si au fost strict supravegheati de politistii locali.

In urma unei vacante in Dubai, in anul 2015, Robu si-a platit factura la telefonul de serviciu din bani publici. Mai exact 3.200 de euro.

Eu folosesc telefonul si din Romania si din strainatate ca sa comunic cu cetatenii. Comunic intens prin email cu aparatul primariei, de asemenea comunic prin Facebook. De asemenea, ma tin la curent cu ce se intampla urmarind diverse site-uri si asa cred ca este normal sa faca orice om politic si roamingul este foarte costisitorNicolae Robu

Potrivit mediafax.ro, Nicolae Robu, pasionat de fotbal, este initiatorul proiectului ACS Poli Timisoara, echipa de fotbal fiind finantata de Consiliul Local Timisoara si Consiliul Judetean Timis. In anul 2015, potrivit unui raport al Curtii de Conturi Timis, finantarea din bani publici a ACS Poli Timisoara, dar si a celorlalte echipe sportive din oras a fost facuta ilegal. Raportul a fost contestat atat de CJ Timis, cat si de Primaria Timisoara.

Anul 2015 i-a adus lui Robu doua plangeri penale la DNA, acesta fiind reclamat pentru modul in care beneficiaza de o masina de serviciu primita de la Retim (firma de salubritate a Timisoarei).

In prezent

Nicolae Robu se afla la al doilea mandat de primar al Timisoarei si este presedinte interimar al PNL Timis.

Conform mediafax.ro acesta se plimba cu un Mercedes clasa E, cumparat de Retim cu suma de 73.000 de euro. Toate costurile sunt suportate de companie, inclusiv benzina. In firma de salubritate a orasului, Consiliul Local Timisoara este actionar cu 50%.

Mai multi consilieri locali PSD acuzau faptul ca Nicolae Robu ar fi primit masina ca sa “inchida ochii” la unele ilegalitati ale Retim. Astfel, desi compania este pe profit, in loc sa-si cumpere utilaje, le inchiriaza de la o alta firma a actionarului german, platind sume foarte mare.

About itv1newsowner