Dincolo era mai ieftin? Vei putea compara preturile benzinei

Dincolo era mai ieftin? Vei putea compara preturile benzinei
20/02/2017, 06:33, by , in Economy, Top News

Presedintele Consiliului Concurentei (CC), Bogdan Chiritoiu, a vorbit luni, in cadrul conferintei ”ZF Power Summit `17 – Fuel of the Future” despre pretul carburantilor din Romania, care urmeaza sa fie investigat si despre lansarea unei platforme online de comparare a sumelor. 

In Romania pretul carburantilor este mai mare decat in Austria

Este semi-adevarat ca in Romania pretul carburantilor este mai mare decat in Austria. Intrebarea este de ce de un an de zile este mai mare decat media UE. Cautam raspunsul. Vorbim de pretul fara taxe. Pentru noi este o evolutie surprinzatoare. Ne uitam la schimbari de legislatie. Varful a fost in primul trimestru al lui 2016.”

Bogdan Chiritoiu

O platforma pentru compararea preturilor la combustibili

In cadrul evenimentului, Chiritoiu a declarat ca Autoritatea de Concurenta va insista asupra platformei pentru compararea preturilor la combustibili.

Anul acesta vrem sa insistam cu platforma pentru compararea preturilor la combustibil. Va multumim pentru oferta. Am avut succes cu Monitorul Preturilor la bunurile alimentare.

Bogdan Chiritoiu

In prezent, Bogdan Chiritoiu nu poate preconiza un termen final pana cand platforma online va fi finalizata.

In cadrul acestui proiect, consultantul firmei Deloitte si fostul ministru al Energiei, Razvan Nicolescu s-a aratat dispus sa colaboreze gratis.

Este importanta crearea platformei digirale care sa cuprinda toate preturile la carburanti din Romania. Deloitte este dispusa sa colaboreze gratis pentru acest proiect.

consultantul firmei Deloitte, fost ministru al Energiei, Razvan Nicolescu

Care sunt costurile incluse in pretul combustibilului?

Noi cumpram titeiul la pretul pietei în portul din Rusia, apoi avem costul transportului, al terminalului, pierderile de rigoare, schimbul valutar, stocurile de siguranta (costuri operationale). Un alt motiv sunt biocomponentii. Procentul de biodisel a crescut cu 30% in ultimii ani. Ca sa nu mai vorbesc de scandalul cu RCA, care influenteaza costul cu logistica. Un alt element foarte important sunt investitiile pe care le-am facut ai care trebuiesc recuperate in timp.

Claudiu Contanu, Chief Trading & Supply Chain Officer, KMG International

La inceputul lunii februarie, CC a pornit o investigatie sectoriala pe piata carburantilor cu scopul de a verifica pretul acestora si de a descoperi din ce cauza pretul carburantilor din Romania a crescut peste media Uniunii Europene (UE).

 

About itv1newsowner