Ministrul Muncii: Cel mai mic salariu va fi de 1.750 lei

Ministrul Muncii: Cel mai mic salariu va fi de 1.750 lei
23/02/2017, 08:57, by , in Economy, Top News

Salariul minim pe economie va ajunge la 1.750 de lei, iar primarii vor avea trepte de salarizare, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu pentru mediafax.ro. 

EXCLUSIV Ministrul Muncii: Primarul General, salariu de ministru—>>> http://bit.ly/2ldiJHGCât va creşte salariul minim pe economie—>>> http://bit.ly/2ldiJHG

Posted by Mediafax.ro on 23 Februarie 2017

 

Subiectele pe scurt: 

  • salariul minim pe economie va fi 1.750 de lei la bugetari;
  • indemnizatiile vor fi separate de salarii; 
  • salariul Primarului General va fi la nivel de ministru;
  • primarii vor avea trei trepte de salarizare;
  • sunt in avizare doua proiecte de lege care privesc ucenicia si stagiul.

Salariul minim pe economie va fi 1.750 de lei la bugetari

Noi ne dorim sa pornim de la o baza de calcul de 1.750 de lei acesta sa fie cel mai mic salariu la bugetari. Inca negociem cu sindicatele care nu vor sa fie un salariu minim diferit de mediul privat.

Pe de alta parte prin facilitatile fiscale pe care le facem mediului de afaceri, ar trebui sa ajunga tot pe undeva, pe acolo. Incepand de anul viitor sigur asta nu va fi o obligatie pentru ei.ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu

Indemnizatiile vor fi separate de salarii

Incercam sa schimbam filozofia intregii legi pentru ca indemnizatiile vor fi separate de salarii, pana acum au fost impreuna.

Se stie clar ca persoanele care beneficiaza de indemnizatii si de salarii nu pot avea niciun fel de sporuri. Nici macar de sporul de vechime nu beneficiaza. (..) Va dau exemplul primariilor: in care primarul era undeva la jumatatea schemei, intre angajatii primariei pentru ca toti directorii cu sporuri, cumulate si chiar nivelul de salarizare care era inechitabil ajungeau sa aiba salarii mai mari decat primarii.

Nu mai vorbesc de secretarii de primarie care ajungeau la salarii de trei ori mai mari decat primarul.

Am stabilit in etape pana in o mie de locuitori, apoi pana in trei mii de locuitori, intre trei mii si cinci mii, cinci mii si zece mii, de aici incep deja orasele, se ajunge la peste 200.000 de mii de locuitori care este pragul maxim si bineinteles deasupra tuturor este Primaria Generala a Capitalei.

ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu

 

salariul Primarului General va fi la nivel de ministru

Salariul Primarului General va fi la nivel de ministru, exact cum a fost gandita si ordonanta de urgenta data acum doi ani si este logic sa fie asa pentru ca primarul general al Capitalei gestioneaza doua milioane de locuitori si evident ca poate sa aiba rangul de ministru.ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu

primarii vor avea trei trepte de salarizare

Noi avem trei trepte de salarizare. Se porneste de la aceasta baza minima de la 1.750 pana la 4.000 de lei este prima treapta unde de fapt sunt aproximativ 60% dintre bugetari, cresterile salariale aici vor fi cele mai mari.  Incercam sa ii aducem cat mai aproape de salariul mediu si chiar sa-l depaseasca. Dupa care urmeaza treapta intre 4.000 si 7.000 de lei, unde cresterile vor fi, dar nu atat de mari ca in prima treapta. Si treapta a treia cu peste 7.000 de lei, angajatii de la sistemul bugetar care nu vor avea cresteri spectaculoase, ci vor fi aproape de inghetarea salariului pana in 2020, dar chiar si aici vor fi cresteri macar de 3%.

ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu

sunt in avizare doua proiecte de lege care privesc ucenicia si stagiul

Am lucrat deja si sunt in procedura de avizare 2 proiecte de lege care privesc ucenicia si stagiul.

Pentru ucenici pot sa fie persoane intre 16 si pana la varsta pensionarii, care daca sunt angajate de o firma, firma respectiva va primi de la statul roman prin finantare europeana, pe programul operational capital uman, suma de 250 de euro.

Adica practic anagajatorul va primi aproape salariul minim pe economie prin fonduri europene pe luna, pe o perioada de trei ani de zile cat dureaza si acest certificat de ucenic.

Dupa ce se va termina perioada de trei ani angajatorul este obligat sa elibereze acel certifiicat de ucenicie astfel incat daca nu si mai permite sa tina angajatul respectiv macar avem siguranta ca persoana s-a profesionalizat si poate sa isi gaseasca cu usurinta un alt loc de munca.

O alta lege care este in avizare, legea stagiului se refera la persoane care au absolvit o facultate. Pentru ele angajatorii vor primi suma de 300 de euro, deci este vorba de salariul minim de economie pana la urma, la care sigur angajatorul poate sa mai adauge ceva daca doreste si la fel exista obligatia pentru angajator ca sa tina aceasta persoana la locul de munca trei ani de zile pe o perioada in care va primi banii respectivi din finantare europeana.

ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu

 

 

About itv1newsowner