Sesizarea lui Tariceanu ADMISA de CCR. “Este foarte grav”

Sesizarea lui Tariceanu ADMISA de CCR. “Este foarte grav”
27/02/2017, 11:16, by , in Justice, Top News

Sesizarea lui Calin Popescu Tariceanu asupra conflictului dintre Guvern si Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a fost admisa luni, de catre Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).

CCR a constatat ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre DNA si Guvern, in legatura cu ancheta care priveste Ordonanta 13.

Cand are loc un conflict juridic?

Potrivit presedintelui CCR, Valer Dorneanu ”exista un conflict juridic intre autoritati cand o putere isi aroga competente, puteri care revin altei puteri”.

Ce spune decizia luata de catre judecatorii Curtii Constitutionale ?

  • procurorii DNA pot ancheta doar faptele de coruptie ale membrilor Guvernului;
  • procurorii DNA nu pot ancheta modul de elaborare a unor acte normative.

Ce spune presedintele Curtii, Valer Dorneanu?

Potrivit presedintelui Curtii, DNA si-a depasit atributiile prin verificarea modului de elaborare si avizare a Ordonantei. Incepand de astazi, circuitul de avizare si aprobare al unui act al Guvernului este de competenta Parchetului General.

Daca Parchetul (DNA – n.r.) s-ar fi limitat in actiunea sa, sa verifice daca in mod concret s-a savarsit vreo infractiune in legatura cu acele fapte, lucrurile s-ar fi derulat in mod firesc, fara aparitia unui conflict.

(…)

DNA a inceput o actiune care s-a marcat prin descinderi la Ministerul Justitiei, audieri de la cel mai mic la cel mai mare in legatura cu felul in care s-a adoptat un act normativ. El se aproba in anumite conditii si este o putere delegata din partea autoritatii legislative (…) DNA s-a apucat sa vada in ce masura s-au indeplinit conditiile unei OUG, daca s-au primit toate avizele, lucruri care exced competentelor DNA.presedintele CCR, Valer Dorneanu

Potrivit acestuia, Curtea Constitutionala se ocupa de verificarea respectarii conditiilor de adoptare a unei ordonante de urgenta si nicidecum DNA. In acest caz, dreptul Guvernului de a decide oportunitatea legiferarii a fost incalcat.

Valer Dorneanu a mai declarat ca activitatea Guvernului a fost perturbata, iar relatiile dintre autoritatile legislativa, executiva si judecatoreasca s-au deteriorat.

Consideram ca s-a perturbat buna activitate a Guvernului si s-au deteriorat relatiile care trebuie sa existe intre autoritatile legislativa, executiva si judecatoreasca.

S-a incalcat dreptul Guvernului de a aprecia oportunitatea legiferarii. Si in ordonanta de incepere a urmarii penale si in alte declaratii Parchetul (DNA – n.r.) spune ca nu era necesara adoptarea, nu era necesar sa se adecveze continutul unor texte din Codurile penale care au fost declarate neconstitutionale. (…) Acest lucru tine de atributul Guvernului.presedintele CCR, Valer Dorneanu

Ce spune Calin Popescu Tariceanu?

La scurt timp dupa ce sesizarea lui Tariceanu a fost admisa de CCR, presedintele Senatului a declarat ca este o premiera ceea ce s-a intamplat in Romania, iar fapta DNA poate fi calificata drept un abuz de putere, care duce la coruptie. Acesta a mai spus ca se bucura de interventiile facute, care s-au dovedit corecte.

Ceea ce s-a intamplat in Romania cu ancheta DNA in legatura cu Ordonanta 13 cred ca este o premiera in lumea democratica si in democratiile parlamentare, o premiera nedorita.

(…)

Ceea ce a facut DNA poate fi calificat ca un abuz de putere si vreau sa spun fara niciun fel de echivoc ca abuzul de putere inseamna coruptie – coruptia puterii. Institutia chemata sa combata coruptia este ea insasi o institutie ce sufera de coruptia puterii (…) DNA incearca sa se impuna ca o supraputere in stat, ceea ce este foarte grav.

(…)
Ma bucur ca interventiile mele care vizeaza raporturile intre puterile statului, interventii facute repetat, se dovedesc a fi corecte (…) Referirile facute la adresa mea ca nu doresc ca justitia sa functioneze, ca doresc slabirea justitiei se dovedesc cu totul false.

presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu
In urma cu trei saptamani presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a facut o sesizare in care le-a cerut magistratilor sa stabileasca existenta unui conflict juridic, de natura constitutionala, intre Guvern si DNA privind scandalul Ordonantei 13.

About itv1newsowner